Els constructors critiquen la CASS

Els constructors critiquen que la CASS els vulgui fer cotitzar més

El col·lectiu considera que la mesura “acabarà de rematar un sector que ja és a l’UCI”

El sector de la construcció no veu amb bons ulls la proposta del Govern prevista en la reforma de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) –i dins dels eixos previstos en el pacte d’Estat frustrat– perquè els gremis professionals amb més risc associat d’accidents cotitzin més.

El col·lectiu s’ha mostrat “sorprès” perquè “mai abans des de l’àmbit polític ens havien fet arribar la voluntat de passar d’un model solidari a un d’insolidari” i considera que aquest nou model “únicament acabarà de rematar un sector que ja està a la unitat de cures intensives”.

En aquest sentit, el gerent de l’Associació de Contractistes d’Obra (Acoda), Víctor Filloy, recorda que ja fa dos anys que les empreses han fet “esforços” per adaptar-se al que marca la legislació en matèria de seguretat i higiene en el treball –al que estableix la llei 34/2008– amb “importants” inversions tant per formar els treballadors en l’àmbit de la prevenció com amb l’adquisició de material específic. “S’han fet els deures amb escreix i des de l’any 2009 estem posant tot el sector al dia”, ressalta Filloy, que asesegura que ja s’han format més de 200 encarregats d’obra amb els cursos especialitzats de 50 hores i que la totalitat dels membres de l’associació han contractat empreses especialitzades en riscos laborals “tal com exigeix la normativa”. 

5 milions en aportacions

Paral·lelament, el gerent de l’Acoda no deixa de banda les aportacions derivades dels acomiadaments que els constructors ja han fet a la Seguretat Social. Insisteix que, des de l’arribada de la crisi i la forta davallada de l’activitat, “hem pagat uns 40 milions d’euros en acomiadaments i que aquestes quitances cotitizen el 14,5% a la CASS”. Això suposa, detalla, que el gremi ha aportat prop de 5 milions d’euros a la parapública “tal com se’ns exigeix” però “a més a més, i entenem que són a fons perdut”.

En la seva argumentació, el gerent de l’entitat també demana que “no es criminalitzin” determinats sectors d’activitat. “Entenem que si es fa pagar més els gremis amb més risc entrarem en una dinàmica complicada; nosaltres llavors demanarem que es mirin tots els sectors, perquè n’hi ha alguns que tenen moltes baixes per malaltia i que són molt llargues”, exposa, amb una clara al·lusió al funcionariat. 

Ara per ara des de l’entitat no han previst impulsar cap acció per demanar al Govern que faci marxa enrere en aquesta proposta, malgrat que Filloy exposa que la qüestió s’ha de tractar encara a la junta amb els associats.

Extremar els controls

La voluntat que persegueix la proposta feta pel Govern perquè la CASS tingui una caixa exclusiva d’accidents laborals –estaria separada de la de malaltia– és la d’aconseguir que les empreses implicades extremin més els controls. I que, en conseqüència, l’increment de baixes per accidents laborals es pugui anar compensant amb majors cotitzacions a la Seguretat Social.

font. diariandorra.ad

Vist: 2109